Jaka dieta jest polecana dla chorych na cukrzycę?

0
412
Jaka dieta jest polecana dla chorych na cukrzycę?

Zmiana nawyków żywieniowych osób chorych na cukrzycę jest niezwykle istotna dla procesu leczenia. Z jadłospisu muszą zniknąć przede wszystkim wszystkie produkty, których spożycie wywołuje szybki wzrost poziomu glukozy, ale nie jest to jedyne obowiązujące zalecenie. Nasz krótki poradnik pozwoli na szybkie poznanie podstawowych zasad diety cukrzycowej.

Czym jest cukrzyca?

Cukrzyca jest chorobą metaboliczną, powodowaną przez zaburzenia w wydzielaniu hormonu, zwanego insuliną. Występują przy tym dwa jej typy.

Cukrzyca insulinozależna (cukrzyca typu 1) jest rodzajem choroby autoimmunologicznej: organizm sam atakuje wydzielającą insulinę trzustkę. Pierwsze objawy występują w wieku dziecięcym lub młodzieńczym. Ten model odpowiada za około 20% przypadków.

Cukrzyca insulinoniezależna (cukrzyca typu 2) jest zdecydowanie częstsza (80% chorujących). W jej wypadku dochodzi do spadku wrażliwości organizmu na działanie hormonu. Powodowane jest to w dużej mierze błędami żywieniowymi oraz brakiem odpowiedniej aktywności fizycznej. Za jej występowanie odpowiadają  też w pewnym stopniu czynniki genetyczne i środowiskowe.

Dieta cukrzycowa – podstawowe zasady

Dieta jest jednym z głównych sposobów leczenia cukrzycy typu 2. Podstawowym jej założeniem jest stosowanie pokarmów o niskim indeksie glikemicznym (IG). Ten ostatni jest parametrem, określającym szybkość trawienia i przyswajania składników pokarmowych, w szczególności – tempo przyrostu poziomu cukru we krwi. Produkty o niskim IG są trawione powoli, nie powodują więc gwałtownych wahań poziomów cukru, a tym samym – poziomów glukozy we krwi.

Niski indeks glikemiczny będą miały przede wszystkim produkty o niskim stopniu przetworzenia, takie jak razowe pieczywo, pełnoziarnisty makaron czy świeże warzywa i owoce. Zalecane jest również spożycie naturalnego nabiału – bez dodatków smakowych i cukru. W ograniczonym zakresie można też spożywać orzechy i nasiona. Jednocześnie zaleca się używanie w kuchni olei roślinnych oraz chudych mięs (kurczak, indyk) lub ryb jako źródła niezbędnego dla organizmu białka.

Cukrzyca bardzo często wiąże się z nadwagą, dieta dla osoby chorej powinna więc eliminować produkty o dużej kaloryczności – warto wiec wyeliminować wysokokaloryczne przekąski czy słodycze. Przeciwskazane są produkty słodzone (również jogurty czy soki owocowe), białe pieczywo i ryż, niektóre z owoców (arbuzy, dojrzałe banany) i warzyw (ziemniaki, bób).

Dieta  cukrzycowa powinna być też połączona z aktywnością fizyczną, pozwalającą z jednej strony na redukcję wagi, z drugiej natomiast  – na normalizację stężenia insuliny we krwi.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here